Vaša korpa je trenutno prazna
Imate pitanja? Ili želite da poručite telefonom? Pozovite na: 011 32 92 140
Skip Navigation Links

LISTA NAJČEŠĆE KORIŠĆENIH POJMOVA

 

FPP (Full Packaged Product)

Paket koji sadrži softver na instalacionom mediju (floppy disketa, CD-ROM, DVD itd.), EULA (End-User License Agreement), COA (Certificate of Authenticity) na kutiji, dokumentaciju i registracioni karton. Najčešće se kupuje u maloprodaji u radnjama.

Upgrade – Nadogradnja

Vlasnici već kupljenog registrovanog softvera imaju mogućnost da po povlašćenim cenama nabave noviju verziju istog softvera. Proces prelaska sa starije na novu verziju se u takvom slučaju naziva nadogradnja tj. upgrade(eng.). Po karakteristikama, sva funkcionalnost FPP proizvoda postoji i u upgrade verziji s tim da je upgrade verzija značajno jeftinija i predstavlja neku vrstu povlastice već postojećim korisnicima.

SA – Software Assurance

Software Assurance (SA) je licenca koja obezbeđuje korisniku legalno korišćenje najnovijih verzija proizvoda za koje je SA kupljen za vreme trajanja ugovora. SA vam daje samo pravo nadogradnje i podrazumeva da već imate legalnu licencu za isti proizvod. Menja sve dosadašnje prilično komplikovane mogućnosti upgrade (CUP, PUP, VUP, UA) softvera. Ne može se kupiti odvojeno već se kupuje u trenutku kupovine licenci (opcija Licence & Software Assurance) i traje koliko i ugovor uz koji je kupljen. Kada jednom istekne, može se obnoviti (renewal) odmah po isteku bez potrebe za ponovnim uzimanjem osnovnih licenci. Kupci koji kupuju FPP i OEM proizvode imaju mogućnost da nabave SA u roku od 90 dana od kupovine proizvoda.

MLP – Microsoft License Pack

Licenca koja omogućava kopiranje i korišćenje već nabavljenog softvera na drugim računarima. Ne uključuje nikakav medij za instalaciju i obično iznosi 80% pune cene za dotični proizvod.

Academic Education Pack

Posebna licenca koju nabavljaju akademske i školske ustanove, ređe neprofitabilne organizacije. Sadržaj je potpuno identičan FPP paketu ali je cena drastično niža i popust može biti do 90% od pune vrednosti.

NFR – Not For Resale

Proizvod predviđen samo za prezentaciju ili demonstraciju.

CAL (Client Access License) - Pravo klijenta da pristupa serveru

Uz svaki kupljeni serverski proizvod korisnik dobija uključen i pristup serveru za 5 ili 10 klijenata. Svi pristupi preko toga se moraju posebno doplatiti putem licence koja se zove CAL. Nijedan od desktop sistema (Win9x, NT, 2000 pro, XP home i pro) koji služe kao klijenti nema licencu za pristup serveru sam po sebi. CAL nije softver sam po sebi već dokument koji dokazuje da klijent legalno pristupa serveru.

 

 

 

Odakle krenuti?
Da li imate otvoren nalog? Ako nemate unesite ovde Vaše podatke  i počnite sa nabavkom. Dobrodošli!
Desk novosti  RSS • Ljutice Bogdana 20, 11000 Beograd • Pozovite 011 32 92 140 • Pošaljite faks 011 32 92 750. Pošaljite e-mail: podrska@desk.rs
Listamo se na portalu ShopMania u kategoriji Računari