Vaša korpa je trenutno prazna
Imate pitanja? Ili želite da poručite telefonom? Pozovite na: 011 32 92 140
Skip Navigation Links

 Sistemi licenciranja softvera pojedinačnih licenci: OEM i FPP

OEM

OEM (Original Equipment Manufacturer) softver je predviđen za isporuku isključivo uz nove računare, a ujedno je i najpovoljniji način da nabavite Microsoft softver.

Nije moguće sve Microsoft proizvode nabaviti na ovaj način, uobičajeno se kroz OEM sistem licenciranja nabavljaju Windows operativni sistemi i Microsoft Office, a ređe druge aplikacije.

Dakaz da je OEM softver legalan su originalni instalacioni medij zaštićen hologramom i ugovor o korišćenju, kao i COA (Certifikat o autentičnosti) nalepnica koju treba zalepiti na vidno mesto na kućištu računara. Certifikat o autentičnosti na sebi sadrži i serijski broj sa 25 znakova koji vam je neophodan za instalaciju softvera. Glavna prednost nabavke OEM softvera je značajno povoljnija cena od standardne, a glavni nedostatak je činjenica da se nakon kupovine softver "vezuje" za hardver na kome je instaliran i ne može se legalno prebaciti na drugi računar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RETAIL

 

FPP (Fully Packaged Product) je softver koji možete naći u maloprodajnim objektima, zapakovan u dizajniranu kutiju koja sadrži instalacioni medij zaštićen hologramom, ugovor o korišćenju softvera, jedinstveni serijski broj i uputstvo za instalaciju.

FPP proizvodi takođe imaju Certifikat o autentičnosti koji se nalazi na samoj kutiji, pa je kutiju zajedno sa svim njenim pratećim sadržajem neophodno čuvati kao dokaz o legalnosti kupljenog softvera. Softver pre upotrebe morate aktivirati, što je jednostavna procedura koju možete izvršiti preko Interneta ili telefonskim pozivom na lokalni Microsoft centar za podršku u Beogradu. Ukoliko je broj licenci bilo kog Microsoft softvera koji vam je neophodan manji od 5, FPP je uz OEM, jedini način nabavke koji imate na raspolaganju. Bitna razlika u odnosu na OEM je u tome što se FPP proizvod može prebaciti sa jednog računara na drugi, uz uslov da se prvo ukloni sa prethodnog na kome je bio instaliran.

 

 

 

 

 

 

 
 
 
Odakle krenuti?
Da li imate otvoren nalog? Ako nemate unesite ovde Vaše podatke  i počnite sa nabavkom. Dobrodošli!
Desk novosti  RSS • Ljutice Bogdana 20, 11000 Beograd • Pozovite 011 32 92 140 • Pošaljite faks 011 32 92 750. Pošaljite e-mail: podrska@desk.rs
Listamo se na portalu ShopMania u kategoriji Računari